Preišči ta spletni dnevnik

nedelja, 24. julij 2011

Vzpon na Zauberberg

V času, ko mediji zasedbe ulic in cest, ki se dogajajo v želji po družbenih, zgodovinskih, če ne civilizacijskih spremembah, imenujejo "fejsbuk" ali "tviter revolucija" (kakor da bi francosko imenovali "golobja" ali "pisemska revolucija"), ko skušajo vlade na t.i. Razvitem Zahodu univerze podrediti potrebam globalnega kapitalističnega trga in iz študentov vzgajati samostojne podjetnike/inovatorje (nov renesančni človek?), ko naše "mehke ideologije" z vso težo sesuvajo naše Druge (narava kot ultimativni Drugi) ..., se vse bolj dozdeva, da se sestop v postmoderno v resnici nikoli ni zgodil ali pa je bil zgolj privid v puščavi resničnosti. Postmoderna je zgolj naša glokalna drža - cinično-ironična, kadar spremljamo dogajanje na Vzhodu, in hedonistično-apatična, kadar opazujemo dogajanje doma.
Če je bila torej postmoderna samo fatamorgana sredi moderne - kaj je bil postmodernizem? In kaj je (kje je?) sodobna literatura, ki nastaja danes, v tem trenutku, ki pravzaprav nastaja že zadnjih nekaj let, desetletij?

Vse to in še več - v nadaljevanju ...

Takole malo za hec, zdaj pa resno. Za vzpon na Zauberberg sem se odločil, ker verjamem, da je na spletu premalo kvalitetnih vsebin in da smo za to odgovorni njegovi uporabniki (oblikovalci), ker želim kot doktorski študent na javni univerzi deliti svoje znanje s širšo javnostjo, ki pač ne bere specializiranih objav s področja literarne vede, a sem obenem prepričan, da so to vsebine, ki so lahko zanimive in ki nedvomno so relevantne in pomenonosne (v novoreku globalnega kapitalizma "koristne"), ker verjamem v znanje, ki je odprto, torej dostopno (pretočno?) vsem in zastonj, obenem pa skupno: odprto v pomenu, da znanje zmeraj nastaja preko različnih družbenih interakcij - oblika bloga torej omogoča tudi dialog, komentar, polemiko, popravek, vprašanje slehernika, ki ga tema zanima in ima v zvezi z njo kaj relevantnega prispevati.


Zauberberg bo torej prostor za razgled po dobi v zgodovini, ki jo imenujemo moderna in bi torej sovpadala bodisi s koncem srednjega veka (z razsvetljenstvom), bodisi kar z vzponom kapitalizma in prevlado meščanstva, in po umetnosti ter literaturi, ki smo jo poimenovali modernistična in katere začetek postavljamo v grobem na prelom iz 19. v 20. stoletje (angloameriške študije) oziroma v začetek 20. stoletja - o koncu obeh pa v skladu z uvodom raje kdaj drugič. Bo prostor za objavo končanih, objavljenih in neobjavljenih avtorskih prispevkov na to ali sorodne teme, seminarskih nalog in člankov, skic in sprotnih razmišljanj, beležk in osnutkov; citatov in odlomkov iz besedil drugih avtorjev, recenzij monografij o moderni in modernizmu itd.
Predvsem me bo torej zanimala moderna na Slovenskem in slovenski modernistični roman - blog bo nastajal hkrati z nastajanjem doktorske disertacije Slovenski modernistični roman, ki jo pripravljam na Oddelku za slovenski jezik in književnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. dr. Alojzije Zupan Sosič.

Vabljeni torej k branju in sodelovanju!

Ni komentarjev: